VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik bestellen via internet?

Een bestelling kan in de toonzaal of aan de balie, per fax of via email. In het laatste geval zal je de bestelbon in pdf formaat ontvangen. Elk order is pas geldig na ontvangst van de overeengekomen aanbetaling en na de ondertekening van de orderbon.

Hoe verloopt de betaling?

Carromundo vraagt altijd een contante betaling bij levering of afhaling. Dit kan met geld, bankkaart of gecertifieerde bankcheque. In onze toonzal is Visa, Bancontact en Mastercard beschikbaar. U kan het saldo ook steeds via de bank overmaken, één week voor de levering of afhaling.

Hoeveel bedraagt een voorschot?

20% bij het plaatsen van een order, het saldo bij levering of afhaling.

Hoeveel bedraagt het BTW-tarief?

21%

Worden de tegels binnengedragen bij levering?

Nee, de goederen worden met de kraan gelost op de voor de vrachtwagen laatst bereikbare plaats.

Hoe lang is de levertermijn na bestelling?

De meeste goederen zijn uit voorraad leverbaar. Indien een artikel niet op stock is, is de gemiddelde termijn drie weken bij een bestelling in het buitenland. In uitzonderlijke gevallen kan dit langer duren.

Hoe weet ik oF mijn bestelling is binnengekomen?

Van zodra de bestelling is binnengekomen word je door onze medewerkers ofwel telefonisch ofwel per mail verwittigd.

Wordt een exact tijdstip voor de levering afgesproken?

In de planning wordt enkel met voor- en namiddag rekening gehouden. Wanneer je dit wenst, vragen we aan de chauffeur om je een tijdje voor aankomst te verwittigen.

Kan ik de tegels zelf afhalen?

Een keramische tegel van 9 mm dikte weegt ongeveer 19 kg/m3. In een gewone personenwagen kan je ongeveer 17 m2 tegels laden. Het is altijd handig om tegels af te halen met een aanhangwagen.

Hoe zit het met de garantie?

Alle materialen vallen onder de gebruikelijke fabrieksgarantie. Breuk wordt gratis omgeruild in onze toonzaal. Bij een eventueel probleem komt een specialist of een afgevaardigde van de fabriek ter plaatse. Indien een tegel een zichtbaar gebrek vertoont, mag hij in geen enkel geval geplaatst worden. Plaatsing betekent namelijk aanvaarding van het materiaal. De tegels worden onmiddellijk teruggenomen en omgeruild.

Wat met gebroken tegels?

Het spreekt voor zich dat je betaald hebt voor onbeschadigde materialen. Breuk wordt gratis geruild wanneer de gebroken tegels aangeboden worden. Wij proberen dan dezelfde tonaliteit en hetzelfde caliber aan te houden. Die informatie kan je terugvinden op de verpakking van de tegels, de factuur en de leverbon.

Tegels plaatsen kan op verschillende manieren. Ben je geen doe-het-zelver en wil je beroep doen op een professionele tegelzetter? Carromundo helpt je graag uit de nood.

Tegels in mortelbed

Ten eerste kan je de tegels in een mortelbed leggen. Dit is de meest aangewezen methode bij dikke tegels zoals vele natuursteensoorten. Het mortelbed wordt gegoten over een stabiliseerlaag van zand en cement. Eigenlijk worden de tegels dus ingemetseld. Dit vergt een grote vakkennis. Er is geen retour mogelijk. Als een tegel slecht geplaatst is, is het onmogelijk om dat recht te zetten. Laat dat werk dus bij voorkeur over aan vaklui.

Tegels in natte chappe

Dunnere tegels kunnen ook op een natte chape laag gelegd worden. Over de chape worden eerst nog droge cement en soms ook harsen gestrooid met het oog op een betere hechting.

Tegelen met kleefcement of lijm

Ten slotte kunnen de tegels ook met een kleefcement of lijm op een droge chape laag gelegd worden. Dat is voor keramische tegels de meest gebruikte methode die zonder veel problemen ook zelf uit te voeren is. We raden aan om grotere formaten te verlijmen of dubbel te verlijmen voor een betere hechting. Dubbel verlijmen wil zeggen dat zowel de ondergrond als de tegel ingelijmd wordt om nadien op elkaar te plaatsen

Eerste onderhoud van uw nieuwe vloer

Bij de plaatsing van keramische tegels blijft er vaak wat overtollig voegsel en lijm achter op de tegels. Deze cementsluier is nagenoeg onzichtbaar, maar geeft de vloer een vaal uitzicht. Als men deze laag niet verwijdert, wordt het nadien erg moeilijk om het oppervlak goed te onderhouden. Verontreinigingen kunnen zich immers aan deze cementsluier hechten. Daarom is het aangeraden om de vloer na de plaatsing steeds te reinigen met een cementsluierverwijderaar .

Regelmatig onderhoud van keramische tegels

Bij elke onderhoudsbeurt van keramische tegels is het zeer belangrijk om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Een correct onderhoud zorgt immers voor een streeploos resultaat. Vermijd zeep- of oliehoudende producten om je tegels schoon te maken, deze vormen immers een film die voetafdrukken zichtbaar maakt en waar stof kan blijven in kleven. Om keramische tegels wekelijks te onderhouden, volstaat een grondige dweilbeurt met een aangepaste onderhoudsreiniger.

Onderhoud van natuursteen

Zoals voor alle materialen is er voor natuurstenen een heel gamma onderhoudsproducten verkrijgbaar. Omdat elke natuursteensoort een specifiek onderhoud vraagt, is het advies van de leverancier een topprioriteit. Een regelmatig en doelgericht onderhoud is een must voor een levenslang mooie natuursteenvloer

Onderhoud van parket

Een houten vloer vergt onderhoud. Hout is een natuurlijk product dat leeft. Vlekken afkomstig van wijn, saus, verf, … zijn daarom niet altijd vlot te verwijderen. Het onderhoud verschilt naargelang de gekozen afwerking.

Het schuren van een houten vloerbedekking is een eerste stap in de afwerking van houten plankenvloeren, massief of meerlagig parket. Het schuren van de vloer zorgt voor een vlak oppervlak, dat daarna geboend, vernist of geolied kan worden.

Boenen is een waslaag aanbrengen op de houten vloer, plankenvloer of massief parket. Het voordeel van boenwas is dat de mooie houtstructuur goed zichtbaar blijft. De wassen laag die je op de houten vloer aanbrengt, is niet zo slijtvast. Je zal dus geregeld (één tot tweemaal per jaar) de vloer opnieuw moeten boenen. Boenwas wordt voornamelijk gebruikt in weinig gebruikte woonruimtes.

Het voordeel van vernis is dat een beschermende laag op het houtoppervlak wordt aangebracht. Belangrijk is de soort vernis die u aanbrengt. Bepaalde vernissoorten kunnen makkelijk aangebracht worden en drogen snel. Je kan dus meerdere vernislagen per dag aanbrengen. Vooraleer je het vernis op de houten vloer aanbrengt, dien je de poriën van de vloer te vullen. Vernis is erg goed bestand tegen schokken maar slijt op den duur wel op plaatsen waar er veel gelopen is. Na vijf à tien jaar dien je dus de volledige vloer nog eens op te schuren en te vernissen.

Bij het oliën van hout dringt de olie dieper in het hout wat een voordeel is. Een kleine herstelling kan vlot zonder de volledige vloer opnieuw te moeten oliën. Houd er rekening mee dat de vloer enige verkleuring ondergaat. Breng de olie in meerdere lagen aan. Onderhoud nadien gebeurt met een dweil. Oliën van vloeren is geschikt voor vloeren met een grote gebruikslast.

Onderhoud van laminaat

Het onderhoud van een laminaatvloer is de eenvoud zelf: stofzuigen of dweilen volstaat.  Leg in ieder geval deurmatten en voorzie meubels en stoelen van viltjes om krasvorming te voorkomen. Laminaatvloer mag dan wel slijtvast zijn, de vloer blijft krasgevoelig.