Onderhoud keramische vloertegels

Keramische tegels zijn erg slijtvast, vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk. Niettegenstaande deze geweldige voordelen dien je de tegels na plaatsing goed te reinigen en vervolgens wekelijks te onderhouden. Waarom? Hoe? Lees het in dit artikel.

Cementsluier verwijderen na tegelplaatsing

Na het invoegen van jouw nieuw geplaatste keramische tegels kan een cementsluier op je vloer blijven hangen. Ondanks dat deze sluier soms vrijwel onzichtbaar is voor het blote oog, kan de afzetting van het voegsel zowel het uitzicht als het onderhoud van de tegels verprutsen. Bovendien laten restjes cementsluier toe dat vuil, vet en stof zich sneller opstapelen. Wordt deze cementsluier niet tijdig verwijderd, dan bemoeilijkt dit het onderhoud van je vloer en kunnen permanente vlekken ontstaan.

Voor het verwijderen van de cementsluier gebruik je een product op basis van zoutzuur zoals P803. Je doet dit best 2-3 weken na de plaatsing. Los de aanbevolen hoeveelheid product op in lauw water en schrobben maar! De dosis van het reinigingsmiddel is afhankelijk van de vervuilingsgraad. Laat na het schrobben het product even inwerken en spoel na met warm zuiver water.

Wekelijks onderhoud keramische tegels

Niets zo leuk als een stralende propere ruimte. Gelukkig vereisen keramische vloertegels weinig onderhoud. Een regelmatige reiniging met een zacht reinigingsmiddel kan de tegels proper maken en die authentieke uitstraling handhaven.

Voor deze wekelijkse opknapbeurt van je keramische vloertegels gebruik je best een pH-neutraal product. Zuren kunnen de tegels aantasten. Vetlagen of –resten op de tegels zorgen voor opstapeling van vuil, vet en stof. Dat wil je natuurlijk niet. Vermijd bijgevolg schoonmaakproducten die olie of zuren bevatten.

Best gebruik je een ontvettend product zoals Cerasol. Dit product heeft geen voedende werking en geeft bijgevolg geen extra glans.

Verwijder eerst het losliggende vuil en stof met een stofzuiger. Verdun vervolgens het schoonmaakmiddel in een emmer warm water en dweil de vloer. Spoel na met warm water.

Onderhoud keramische tegels: driemaandelijkse intensieve reiniging

Het wordt ook aangeraden om keramische vloer- en wandtegels driemaandelijks intensief te reinigen. Zo kan je hardnekkige vlekken verwijderen. Dit doe je met een intensieve tegelreiniger zoals Intens Clean. Laat het product na de poetsbeurt niet opdrogen en spoel goed na met warm water.

Al deze onderhoudsproducten zijn verkrijgbaar in onze toonzalen.

Onderhoud van keramische terrasvloeren

Keramische tegels zijn ook buiten inzetbaar. Meer weten over het onderhoud van keramische terrasvloeren? Lees er meer over in onderhoud van buitenvloeren.

Op zoek naar keramische tegels?

Op zoek naar een mooie, makkelijk te onderhouden vloer? Ons breed assortiment biedt een oplossing voor elk budget en elke stijl.