Terrastegels: wie kiest wat?

Landelijk, klassiek of modern; natuursteen, hout of keramiek: wanneer het gaat over het aanleggen van een terras zijn de mogelijkheden legio, wat een juiste keuze uiterst moeilijk maakt. Vanuit het perspectief van de klant is naast de prijs, het onderhoudsgemak één van de voornaamste criteria bij de keuze voor terrastegels.

Beton: de goedkoopste oplossing, maar bezint eer ge begint!

Heb je een klein budget? Dan zijn klinkers dé oplossing, ook wanneer je van de gemeente waterdoorlatende tegels moet plaatsen. Het is stevig materiaal met een waaier aan kleuren en formaten.

Een ander voordeel is dat er in dit materiaal ook een collectie megategels bestaat met formaten tot 100 x 100 cm zodat je zowel voor je terras als voor je oprit hetzelfde materiaal kan gebruiken in verschillende formaten.

Nadelen

Naast de opgesomde voordelen heeft het materiaal helaas ook een aantal belangrijke nadelen:

  • beton verkleurt na een tijdje
  • vlekken gaan er op den duur niet meer uit
  • er kunnen scheurtjes en barsten opduiken

Zelfs indien de beton een coating heeft gekregen slijt die laag af en worden de terrastegels na verloop van tijd vuil.

Voor ons een reden om dit materiaal niet te gebruiken voor je terras en oprit.

Natuursteen: het specialleke.

Er zijn vele soorten natuursteen waaronder graniet, basalt, leisteen en blauwe hardsteen de populairste zijn.

Graniet

Het meest duurzame op aarde, onderhoudsvriendelijk en goedkoop. Qua uiterlijk zijn ze heel beperkt in mogelijkheden.

Basalt

Bijna zo duurzaam als graniet, onderhoudsvriendelijk maar iets duurder.

Leisteen

Alhoewel het materiaal duurzaam is, moet je er toch rekening mee houden dat het afschilfert. Bij het verzetten van meubels en bloempotten kunnen er ook krassen gevormd worden die dan wel na verloop van tijd zullen verdwijnen.

Blauwe hardsteen

De voornaamste blauwsteen varianten op de markt zijn de Belgische, Ierse, Turkse, Vietnamese en Chinese blauwe hardsteen. De eerste 2 zijn veel duurder in aankoop en harder. Tussen deze terrastegels is er geen verschil in kwaliteit daar ze uit hetzelfde plateau ontgonnen worden.

Turkse, Vietnamese en Chinese blauwe hardsteen, daarentegen, wordt uit een ander plateau ontgonnen waar andere weersomstandigheden gelden. Deze steen is een pak goedkoper maar is wat minder bestand tegen de klimaatomstandigheden in België waardoor het risico op barsten hoger ligt.

Dit betekent niet dat de stenen slechter van kwaliteit zijn. Ze zijn gewoon anders.

Gezien dit kalkstenen zijn, zijn ze wel allen gevoelig aan zuurhoudende producten. Als je je ramen poetst, let je best op met je onderhoudsproduct!
Let op: natuursteen zoals je ziet in de toonzaal, wijkt qua kleur soms af van de bij jou thuis geleverde natuursteen. De kleur is namelijk afhankelijk van de plaats of laag van ontginning!

Het is wel een feit dat de natuursteen steeds wat bleker wordt na plaatsing omwille van blootstelling aan het zonlicht. Het wordt aangeraden om elk jaar de blauwe hardsteen te voeden om te vermijden dat de kleur dof wordt.

Blauwe hardsteen is eerder poreus waardoor hij minder vlekbestendig is, al is het wel zo dat de vlekken door de regen na een tijdje vanzelf verdwijnen.

Keramische tegels: de superman!

Bij dit soort van terrastegels heb je alle mogelijkheden op het vlak van kleur en formaat. Bovendien zijn ze gemakkelijk in onderhoud daar ze niet poreus zijn, zo duurzaam als graniet en verkleuren ze niet.

Qua prijs zijn ze vergelijkbaar met natuursteen. Pure luxe aan een zachte prijs als je alle voordelen op lange termijn bekijkt. Een echte aanrader dus!

Ook voor terrastoepassingen zijn de fabrieken extra grote formaten aan het ontwikkelen.

In dit artikel hebben we geen aandacht besteed aan hout, composiet, eurodallen of polybeton omdat er met dit materiaal heel wat problemen kunnen opduiken (watergladheid , kras- en vlekgevoeligheid, niet onderhoudsvriendelijk, niet kleurvast, …).

Algemene tip: wees voorzichtig met het gebruik van een hogedrukreiniger, niet zozeer voor de stenen (gelijk welk materiaal) maar wel voor de voegen op je terras (of oprit).

Ook de juiste producten kunnen je een pak werk uitsparen! Vraag altijd raad aan experten.