Zelliges: fraaie tegeltjes met een zuiders karakter

zelliges

Zelliges: Een artisanaal kunstje

Zelliges zijn handgemaakte Marokkaanse terracottategeltjes. De artisanale productie geeft elk uit klei vervaardigd tegeltje een uniek karakter.

Zelliges in de badkamer?

De geëmailleerde kleitegels vinden dankzij hun indrukwekkende kleurengamma een plekje in elk interieur. Je vindt de decoratieve tegeltjes voornamelijk terug als accentmuren in keuken, badkamer en toilet.

Verschillende stijlen mogelijk

Graag wat van die Mediterrane charme in je interieur? De wandtegeltjes komen goed tot hun recht in zowel een strak als een landelijk interieur.

De verschillende formaten, motieven en kleurschakeringen laten oneindig veel combinaties toe. In een moderne badkamer vind je ze doorgaans in witte, grijze en natuurlijke tinten. Rustieke kleuren komen ook prettig tot expressie in een landelijke badkamer. Pastelkleuren passen dan weer uitstekend in een retrobadkamer. Bovendien kan je ook met leuke kleuraccenten werken en voor wat fellere, levendige kleuren kiezen. Ook kan je de zuiderse sfeer van de zelliges doortrekken door af te werken met warme zuiderse tinten en accessoires zoals een kussenhoekje, zuiderse vazen, enzovoort.

Niet in douche- en stoomcabine

Het karakteristieke oppervlak brengt ook een minpuntje met zich mee. De artisanale productie van de zelliges zorgt namelijk voor onregelmatigheden, oneffenheden en fijne scheurtjes in het geglazuurde oppervlak. Je gebruikt ze dus best niet in erg vochtige ruimtes zoals douche- en stoomcabines.

Plaatsing en onderhoud

Zelliges worden idealiter op een degelijke, dragende muur geplaatst. De plaatsing vergt ietwat meer aandacht dan die van klassieke wandtegels.

Tip: eerst esthetische indeling bepalen

Om de kleurschakering beter in te schatten, kan je vóór het betegelen wat tegels uit verschillende dozen mengen.

Verlijmde plaatsing, mét voeg

Bij het betegelen zorg je best voor een effen en zuivere, droge ondergrond. Vervolgens kunnen de tegels met witte, flexibele tegellijm aan de muur bevestigd worden.

Gebruik voegmiddel! Zelliges worden soms geplaatst zonder voeg, maar voegen zijn erg functioneel! Zo vangen ze o.a. spanningen op en voorkomen ze scheurvorming in de tegels.

Onderhoud

Als reinigingsmiddel raden we Protect II van Berdy aan.