Tegelvoegsel: meer dan esthetiek alleen

Tegelvoegsel

Zijn je tegels geplaatst, dan is het tijd om te voegen. Maar vergis je niet: tegelvoegsel heeft niet alleen een esthetische functie, het is ook erg functioneel.

Tegelvoegsel – First things first

Allereerst is het belangrijk om weten dat er verschillende soorten tegelvoegsel bestaan. Je kan zelfs voor verschillende kleuren gaan, al moet je hiermee wel oppassen omdat dit erg delicaat is bij de plaatsing. Wij raden dan ook aan om alle mogelijkheden met één van onze medewerkers te overlopen vooraleer je overgaat tot je bestelling.

Thuis doe je er goed aan om duidelijke afspraken te maken met je voeger. Eén millimeter meer of minder kan al voor een wereld van verschil zorgen bij het uitzicht en de sfeer van je vloer of muur. Een algemene tip: hoe minder belasting, hoe smaller de voeg. Voor de vloer van je garage kies je dus best bredere voegen als je van plan bent veel in en uit te rijden met je wagen.

Daarnaast is een juiste voegbreedte ook van belang om scheurvorming en beschadiging te voorkomen. Mogelijke maatafwijkingen van je tegels kunnen eveneens opgevangen worden door op een correcte manier te voegen.

Tegelvoegsel – 24u droogtijd

Nadat je tegels geplaatst zijn, doe je er goed aan om minstens 24u droogtijd te respecteren. Daarna kan het voegen starten, maar let wel: respecteer de toepassingsvoorwaarden, de hoeveelheid aanmaakwater… Zeker dit laatste is erg belangrijk: te veel water kan ontmenging veroorzaken, wat de uitharding van de voeg belemmert waardoor de voegen zwaktes gaan vertonen. Bovendien kan het ook verkleuring in de hand werken. Ook te weinig water kan leiden tot kleurnuances en op termijn zelfs tot loskomende voegen. Er zijn m.a.w. veel zaken van cruciaal belang voor het realiseren van mooie en duurzame voegen.

De uitzettingsvoeg

Om scheurvorming te voorkomen, kan je ook gebruik maken van uitzettingsvoegen. Dit soort voeg wordt vaak gebruikt bij vloeroppervlakken groter dan 50m² en is zelfs onontbeerlijk bij vloerverwarming (waarbij de regel van 40m² gehanteerd wordt).

Uitzettingsvoegen worden aangebracht bij de overgang tussen ruimtes. In de praktijk wordt een betonnen dekvloer meestal onderverdeeld in kleine rechthoekige vlakken waartussen speciale profielen worden geplaatst. Zo kunnen de vloerdelen bij temperatuurverschillen onderling van elkaar bewegen. Bij vloerverwarming (en dus reëele temperatuurverschillen) plaats je de uitzetvoeg bij voorkeur tussen de afzonderlijke verwarmingscircuits in. Hiermee wordt schade aan de leidingen door thermische uitzetting en krimp voorkomen. Voegen in de chape dienen overgenomen te worden.

Alle informatie over het juiste voegsel voor het plaatsen van je tegels vind je uiteraard bij Carromundo. Kom langs in één van onze toonzalen en vraag aan één van onze deskundige medewerkers om je verder te helpen. Zij staan met plezier voor je klaar. Tot binnenkort?