Plaatsen van tegels – veelgemaakte fouten

tegels plaatsen

Op succesvolle wijze tegels plaatsen? Streef naar een duurzaam resultaat en vermijd deze veelgemaakte fouten.

Fout 1: Op het verkeerde tijdstip tegels lijmen

Verlijm niet op verse chape

Bij nieuwbouw start men vaak te vroeg met het plaatsen van tegels. Doe je dit, kunnen je tegels loskomen! Verlijm de tegels dus niet op verse chape. In water- en winddichte ruimtes laat je de chape best 4 weken drogen voordat je de tegels plaatst. In niet-afgesloten ruimtes moet de chape langer drogen.

Fout 2: Lijmen op een ongeschikte ondergrond

Verlijm niet op oneffen oppervlak

Begin nooit te plaatsen vooraleer je de chape getest hebt op vlakheid. Eenmaal de plaatsing begonnen, is het nog moeilijk om degelijk werk te leveren.

Gebruik een paslat en ga na of er hoogteverschillen of oneffenheden zijn. Meestal vind je ze in de hoeken of aan de deuren. Je kan ze wegwerken met egalisatiemortel. Vervolgens kan je de tegels verlijmen.

Tegels op tegels lijmen? Het bestaande tegelwerk moet stabiel en vlak zijn. Bij bestaand tegelwerk kan je deze imperfecties en scheurtjes wederom wegwerken met egalisatiemortel.

Verlijm niet op niet-ontvette tegels

Een aanwezige vloer uitbreken is een ingrijpend werk en niet altijd mogelijk. Daarom kiest men steeds vaker om het nieuwe tegelwerk te verlijmen op een bestaande tegelvloer/-wand, zonder de oude tegels uit te breken. Een veelgemaakte fout is dat men de bestaande vloer of wand weinig tot niet ontvet. Voor een optimale hechting zorg je best voor een goed ontvette vloer. Bovendien is het aangeraden om 1 dag voor het plaatsen van de nieuwe tegels een voorstrijkmiddel aan te brengen. Kijk steeds na of de onderliggende vloer voldoende stabiel is. Op een oneffen vloer of losliggende tegels kan met geen nieuwe tegels lijmen. Gebruik vervolgens geen gewone tegellijm, maar flexlijm.

Fout 3: Te vroeg voegen

Tegels op droge chape verlijmen?

Na het plaatsen van de vloer of wand wil je meestal zo snel mogelijk de tegels opvoegen. Toch wacht je best 36 uur voordat je de tegels opvoegt. Zo kan het vocht dat in de lijm zit via de voeg uitdrogen.

Tegels op tegels verlijmen?

Wacht zeker 48 uur voordat je het voegsel aanbrengt. Voeg je de open ruimtes tussen de tegels te vroeg op, dan kan je de tegels loslopen of ontstaan er hoogteverschillen.

Fout 4: Onderhoudsfouten na plaatsing

Na het plaatsen van de tegels, blijft steeds een cementlaag achter op de tegels. Deze zorgt ervoor dat vuil, vet en stof zich sneller opstapelen waardoor je vloer er dof en mat uitziet. Geef je vloer na plaatsing een grondige poetsbeurt met een cementsluierverwijderaar. Gewoon dweilen is meestal niet voldoende.

Opgelet! Vethoudende zepen zijn uit den boze bij het onderhouden van keramische tegels. Ze leggen namelijk een vette film op de tegels, die je enkel met een intensiefreiniger kan wegpoetsen.

Fout 5: Ongeschikte tegelkeuze

Kies de juiste tegel!

Hou bij het tegels plaatsen voldoende rekening met het type ruimte. In ruimtes met een zeer druk beloop zal men eerder kiezen voor een volkeramische tegel. Vraag steeds advies aan onze experten in de toonzaal.

Op succesvolle wijze tegels plaatsen?

Streef voor een duurzaam resultaat en vermijd deze beginnersfouten. Nog op zoek naar de gepaste vloer- of wandbekleding? Vraag gerust meer advies aan onze medewerkers!