Tegelrenovatie zonder breekwerk: tegels op tegels lijmen

Heb je plannen om je tegelvloer te renoveren? Zonder opbreekwerk en stof? Tegenwoordig kan dat zonder probleem: door je nieuwe tegels op je bestaande vloer of wand te plaatsen! Je onderliggende vloer of wand dienen wel te voldoen aan enkele voorwaarden. Hieronder volgen enkele tips om op succesvolle wijze je tegels op tegels te plaatsen.

Vormvastheid en stabiliteit bestaande tegelwerk

De eerste voorwaarde waaraan je bestaande tegelwerk dient te voldoen, is vormvastheid en stabiliteit. Is je bestaande tegelwerk foutief geplaatst, is opbreekwerk helaas niet te vermijden. Tegelscheurtjes in je bestaande tegels, daarentegen, kan je makkelijk wegwerken met mortel. Losliggende tegels dienen te worden uitgekapt en dichtgesmeerd met mortel.

Voorbehandeling ondervloer om lijmhechting te bevorderen

Een tweede voorwaarde, essentieel om jouw nieuwe tegels op de onderliggende constructie aan te brengen, is een gereinigde en voorbehandelde ondergrond.

Vuil, vet en waslagen die zich op de bestaande tegels hebben vastgehecht, belemmeren namelijk de hechtsterkte. Deze onzuiverheden dien je eerst te verwijderen met een intensiefreiniger.

Om een optimale hechting te verzekeren, dienen de onderliggende tegels na deze dieptereiniging behandeld te worden met een primer. Onze medewerkers kunnen jou hierover alle nodige informatie verstrekken.

Tegels op tegels lijmen 

tegels op tegels

Dunne tegels: ideaal voor renovatie?

Wanneer je tegels op tegels plaatst, wil je dat het vloerniveau niet te zeer wordt verhoogd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deuren en schuiframen. Wanneer je rekening dient te houden met aanliggende kamers of deuren, opteer je best voor tegels met een minimale dikte. In de markt zijn reeds tegels met een dikte van 3 à 4 mm te verkrijgen.

Dit is echter niet altijd noodzakelijk. Houten deuren kunnen eventueel onderaan afgeschaafd worden en aluminiumdeuren kunnen door aanpassing van de bevestigingsbeugels hoger gemonteerd worden.

Tegels op tegels lijmen en voegen: samengevat

  • Is de ondervloer proper en afgevlakt, breng je vóór het lijmen een primer aan.
  • Maak vervolgens flexibele tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Afhankelijk van het tegelformaat dient de lijmkeuze te worden aangepast. Onze medewerkers voorzien jou graag van de nodige informatie.
  • Breng niet te veel lijm aan en plaats de tegels.
    Je werkt best van binnen naar buiten, mits je de tegels t.h.v. de muur makkelijk kan aanpassen.
  • Laat de lijm drogen.
  • Meng het voegmiddel en breng het gelijkmatig aan.

Overtollig voegmiddel verwijderen wanneer voegen gedroogd zijn 

Zorg ervoor dat je na de tegelplaatsing het overtollige voegmiddel verwijdert met spons en water. Restjes cementsluier laten namelijk toe dat vuil, vet en stof zich sneller opstapelen. Wordt de cementsluier niet tijdig verwijderd, dan bemoeilijkt dit het onderhoud van je vloer- en wandbekleding en kunnen permanente vlekken ontstaan.

Verwijder de cementsluier dus tijdig, maar ook niet te vroeg! Laat je voegen eerst voldoende uitdrogen! Doe je dit niet, dan loop je kans dat de voegen loskomen, niet overal dezelfde dikte hebben of geen egale kleur vertonen.

Nieuwe tegels kiezen bij Carromundo

Tegelrenovatie is geen kinderspel. Ben jij nog op zoek naar de meest geschikte tegels om op jouw bestaande tegelwerk te lijmen? Tegels die jouw renovatieproject doen slagen? Kom dan zeker even langs in onze showrooms. We delen graag meer tips om jouw renovatieproject op wieltjes te doen verlopen!