Reiniging en onderhoud van natuursteen

onderhoud van natuursteen

Natuursteen is een tijdloos materiaal dat bestaat in verschillende soorten en kleuren. Ruw of glad, mat of glanzend, natuurstenen vloeren passen zowel in een luxueus modern als een stijlvol landelijk interieur. Bovendien geeft hun natuurlijke oorsprong elke vloer een unieke uitstraling. Er zijn een aantal zaken waarmee rekening dient gehouden te worden bij het onderhoud van natuursteen.

Soorten natuursteen

Er bestaan verschillende soorten natuursteen, waaronder bijvoorbeeld graniet, marmer en leisteen. Graniet en marmer zijn aan de duurdere kant, maar zijn zeer makkelijk in onderhoud. Leisteen is een goedkopere soort, die door zijn gelaagde structuur wel wat kan afsplinteren.

De juiste keuze

Het onderhoud van natuursteen is niet moeilijk, mits de materiaalkeuze geschikt is voor de toegewezen ruimte. Voorbeeld: ruimten zoals een badkamer of keuken worden meer blootgesteld aan vochtigheid en producten. Voor deze ruimten is bijgevolg een erg slijtvast materiaal met lage poreusheid aangewezen.

Onderhoud van natuursteen

Bij het reinigen van de tegels, spring je best zo zuinig mogelijk om met water en met zeep. Te veel zeep kan een vettig laagje achterlaten. Het is belangrijk om vlekken tijdig te verwijderen met een neutraal reinigingsmiddel (pH 7). Regelmatig stofdeeltjes verwijderen met een parketborstel is ook een aanrader.

Bescherming natuursteen

Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit den boze. Maar ook met zure keukenproducten moet je voorzichtig omspringen. Deze kunnen namelijk het natuursteen aantasten en doffe plekken achterlaten. Om dit te voorkomen, kan je jouw natuurstenen vloer beschermen met een speciale laag (eenmalige of periodieke beschermlaag). Dit is zeker een aanrader bij lichtere tegels met een ruw oppervlak. Op zoek naar het geschikte product om jouw vloer te behandelen? Carromundo geeft je hier graag meer advies over.

Had je graag wat meer informatie gewenst, geef ons dan gerust een seintje!