Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

vloerverwarming

Tegenwoordig kiest men in plaats van traditionele verwarming vaak voor de voetverwarmende, onzichtbare vloerverwarming. Niet enkel is het een aangename, ‘stofvrije’ methode om een ruimte te verwarmen, het laat ook een groter ruimtegebruik toe. Overweeg jij om vloerverwarming te plaatsen, maar weet je niet welke vloerbedekking hiervoor geschikt is?

Warmteweerstand van de vloer

De warmteweerstand van de vloerbedekking bepaalt de isolatie-eigenschappen van de vloer: hoe hoger de warmteweerstand, hoe minder warmte-energie verloren gaat. Gebruik je geen vloerverwarming, kies je best een vloer met een hoge warmteweerstand. Wens je wel vloerverwarming te gebruiken, is de warmteweerstand van je vloer best zo laag mogelijk.

Best geen vloerverwarming onder zwevende vloeren

Zwevende vloeren kan je maar best vermijden. De resulterende luchtlagen tussen de vloer en de ondergrond werken namelijk warmte-isolerend. Zo kan de warmte bijgevolg minder goed doorgegeven worden aan de ruimte.

Opgelet! Er zijn ook andere factoren waar je rekening mee dient te houden! Je wilt geen tegelscheurvorming door krimping/uitzetting van de ondergrond of de vloer en ook geen vocht- en roestplekken. Meer advies hierover? Vraag het aan onze medewerkers!

Aanraders: vloeren met een lage warmteweerstand

Zowel vloeren in natuursteen, vinyl als keramische tegels en keramisch parket zijn vloeren met een lage warmteweerstand. Dit betekent dat ze de ontstane warmte snel kunnen doorlaten en doorgeven aan de te verwarmen ruimte.

Vloeren in natuursteen

Sluit natuursteen perfect aan bij jouw wensen? Wens je vloerverwarming te plaatsen? Dit is perfect mogelijk. Let wel: niet alle natuursteensoorten zijn even geschikt voor vloerverwarming. Om mogelijke roestvorming te beletten, plaats je best een speciaal wapeningsnet in de dekvloer.

Vinylvloeren met vloerverwarming

Bij gebruik van vloerverwarming bij vinylvloeren wordt aanbevolen om deze vast te bevestigen op de ondervloer. Zodoende verhinder je de isolerende effecten van luchtlagen. Belangrijk is wel dat de ondervloer voldoende geëgaliseerd is.

Keramische tegels en parket met vloerverwarming

Bij keramische tegels dien je wat extra aandacht te besteden aan de uitzetvoegen. Wil je graag vloerverwarming plaatsen onder een keramische vloer, informeer je dan voldoende bij onze medewerkers. Zij geven je graag meer informatie over het geschikte legpatroon, de optimale tegelgrootte en voegkenmerken, alsook de te overwegen combinatie met ontkoppelingsmatten.

Vloerverwarming bij vloeren met een hoger warmte-isolerend vermogen

Kurkvloeren

Niet elk type vloer is een goede warmtegeleider. Kurk, bijvoorbeeld, is een erg goede isolator, maar kan mits de juiste materiaalkeuze en plaatsing ook gecombineerd worden met vloerverwarming. Kurkvloeren die gecombineerd worden met vloerverwarming zijn vaak stevig aangedrukt en bijgevolg dunner. Ondanks het voordeel dat de weerstand voor warmtedoorlating daalt, gaan er voordelige eigenschappen, zoals geluidsdemping, van het materiaal verloren.

Laminaatvloeren

Wil jij vloerverwarming plaatsen onder een laminaatvloer? Laminaatvloeren zijn combineerbaar met vloerverwarming, maar vragen meestal ook radiatoren om de ruimte voldoende op te warmen. Laat je dus zeker goed informeren!

Parket

Houten vloeren combineren met vloerverwarming kan, maar onder bepaalde voorwaarden. Voor een optimaal rendement dient de vloer volledig verlijmd te zijn op de bestaande vloer/ondervloer. Niet enkel de luchtvochtigheid en de afwerking, maar ook de dikte van het hout is van belang. Hoe dunner de vloer, hoe lager de thermische weerstand.

Let wel: temperatuurschommelingen en (lucht)vochtigheid kunnen het hout doen krimpen of uitzetten, het hout kan gaan kraken en de afwerking kan afschilferen. Deze factoren spelen geen rol bij keramisch parket, die de oplossing bij uitstek biedt voor zij die een vloer met een warme houtlook willen combineren met vloerverwarming.

Geen doe-het-zelver?

Laat je het plaatsingswerk liever over aan een professional? Neem dan nu contact met ons op!