De échte architecturale loft

architecturale loft

Het woord architecturale loft doet de meeste mensen denken aan een ruime woning in een fabriekspand die ultramodern wordt ingericht; met andere woorden strak, minimalistisch, veel licht en gelegen in of rond de stadskern.

Maar het kan ook anders, het was vroeger ook anders! Een loft met grote tegels bestond toen niet omdat deze tegels nog niet konden worden geproduceerd. Het is dan ook misschien een leuk idee om je te laten inspireren vanuit een totaal andere invalshoek.

In België is er maar een minderheid aan klanten die een loft ultramodern en eerder clean gaat inrichten.  De meesten kiezen toch voor een combinatie tussen moderne en klassieke elementen. In de mooiste woningen vind je dan ook altijd een evenwichtige combinatie van stijlen.

Maar hoe verkrijg je dat evenwicht? Een goede keuze zou zeker zijn om ons een bezoek te brengen in onze toonzaal en u te laten adviseren door onze toonzaalmedewerkers.

Hoog plafond

De hoge plafond is het eerste bijzonder element van een architecturale loft: voornamelijk betonnen structuren die op het eerste zicht een wat vervuilde indruk geven maar na verdere studie toch een fascinerende mengeling zijn van schakeringen van grijs, lijntjes, vlekjes en barsten. Geen perfectie zonder imperfectie. In de originele loft bleven ijzeren kettingen, vleeshaken en ander ijzerwerk aan het plafond hangen. En waarom ook niet? Het geeft een authentieke sfeer.

Kleine tegels

Het tweede bijzondere kenmerk is de vloer. Geen grote tegels dus maar meestal kleine cementtegeltjes, getrokken grestegels, met een roodbruine kleur of diepgekleurde tekeningen. Ook langwerpige tegels waren populair waaronder het oude formaat 11×24 cm, eveneens met een roodbruine kleur.

Een hele bijzonder serie vloeren vind je bij Marca Corona, een eerste klas fabriek uit Italië sinds 1741. Vooral de serie “Terra”, enorm sterk, superonderhoudsvriendelijk, niet duur en mooi. De perfecte producten om een originele, warme loft te creeën zonder dat het teveel wordt. Allemaal beschikbaar ten huize Carromundo! http://www.marcacorona.it/eng/collection/linea-1741/terra.html

Architecturale loft: bakstenen muren

Een derde bijzonder kenmerk zijn de muren. Een rechte, vlakke muur bestond niet. Het waren allemaal bakstenen muren, soms in de originele kleur van de baksteen, soms bleek geverfd, afhankelijk van de vroegere handelsfunctie.

Kleuren

Gezien de muren toch hoog zijn en er veel ramen in de muren zitten, is het helemaal niet erg om met verschillende donkere elementen te spelen. Welke kleur op de muren? Veel mensen hebben schrik dat er door een donkere tint een donkere indruk gewekt wordt, terwijl de warmste interieurs hebben net eerder die donkere elementen hebben. Stel jezelf de vraag wat prioritair is? Een warme, gezellige sfeer of een eerder moderne en koelere sfeer?